Cantereria

En 1889 es realitza el pou denominat de Mangrano, el qual proveiria a través de canonades tota la ciutat, i no solament les cases sinó també les fonts públiques com la coneguda amb el nom de la Font del barri de Sant Pere, l’assortidor de la Mera, l’escorxador i l’hospital. Vinaròs va ser dels primers pobles que va comptar amb aigua corrent. Aquest pou va proveir a la població fins a mitjan dècada dels setanta en què va entrar en funcionament l’actual. La ràpida construcció de l’avançat sistema de subministrament d’aigua per canonades ha sigut el motiu que no trobem referències fotogràfiques dels anteriors sistemes de proveïment d’aigua de la població.

El transport d’aigua amb cànters a Vinaròs es va usar especialment per a portar-se el líquid quan s’anava a treballar a les finques de secà encara que a vegades es construïen els anomenats cocós que eren les cisternes que aprovisionaven als llauradors en les pròpies finques. En alguns dels principals camins trobem també els aljubs , que igual que l’anterior construcció esmentada recollia l’aigua de pluja. En aquest cas a més d’aprovisionar aigua per a les persones, al costat d’ell hi havia un abeurador per als animals, ja siguen els de tir o el bestiar. En les cabanyes construïdes en pedra en sec que trobem en el terme municipal solien guardar-se els cànters dels agricultors, posseint aquestes construccions en alguns casos vasares per a depositar els recipients, que com és lògic, a causa de la proximitat provenien quasi sempre de les terrisseries de Traiguera. També d’aquest centre els llauradors vinarossencs es proveïen dels catúfols que es posaven en les sénies per a traure l’aigua, els quals van perdurar fins que la llanda o els plàstics els van substituir al mateix temps que els motors elèctrics arraconaven a les sénies. També van ser i són emprats els catúfols pels mariners per a la pesca del polp. De Traiguera provenien les peces denominades cánters o canterells segons la grandària, que servien per al transport, i els marraixons o marraixonets, atuells semblants a les anteriors però pel fet que posseïen un pitó, i eren de menor grandària, servien per a beure.

Un tema de gran interés relacionat amb Vinaròs i especialment amb el seu port, era que a través d’ell entraven a la comarca els carregaments d’atuells ceràmics, especialment les destinades a la cuina, i encara que aquestes no es feia a Traiguera. En efecte, provinent de les terrisseries de la població de la Bisbal, les embarcacions que havien eixit de Vinaròs direcció al port de Palamós amb la finalitat de portar garrofes per als mercats catalans, tornaven amb carregaments terrissaires d’aquesta població gironina. Aquesta travessia primer es realitzava a vela, com així ho va fer el balandro «María Dolores» matriculat en Sant Carles, i després a motor, és el cas de «Fernando Gasset» propietat del benicarlando J.M. Fibla. Una vegada desembarcat el carregament es repartia a diversos pobles limítrofs, com a Sant Carles i Benicarló.

Aquesta activitat va relacionar la nostra població amb la terrisseria fins a ben entrada la primera meitat del segle XX, com sempre el hui moribund port vinarossenc tenia un important paper econòmic no solament per a Vinaròs sinó també per als pobles de la seua comarca.

ARTURO OLIVER

https://www.amicsdevinaros.com/app/download/5814019115/c%C3%A1ntaros+nuevo+ocr.pdf

Pesqueras perdidas

BOU EN PARELLA

Abans de la instal·lació a bord de motors per a la propulsió de les embarcacions de bou, era difícil que una sola barca (llaud) poguera per si sola arrossegar bé l’art, de manera que les barques s’ajuntaven per parelles i entre les dues i amb l’ajuda del vent en els seus velams, pogueren anar arrossegant l’art sobre el fons i pescar bona quantitat de peixos, tant pelàgics com bentònics, així navegaven calades a l’una i sincronitzaven tots els seus moviments, perquè l’art sota l’aigua treballara ben obert i atrapara llagostí, llenguado, roger, orada, polp, etc. Després amb l’arribada del motor fa uns 90 anys, cada barca va poder valdre’s per si mateixa i arrossegar amb la força del seu motor aquest art de bou. En el port de Vinaròs hi havia unes quantes però on hi havia més flota era a Peníscola.

ELECCIONS MUNICIPALS

ELECCIONS MUNICIPALS 2019

PSOE  7

PP  6

PVI  3

PTSV  3

COMPROMÍS  1

Cs  1

PSPV

  • GUILLEM ALSINA
  • MARIA CANO
  • MARC ALBELLA
  • CARMEN MORELLÀ
  • JOSÉ CHALER
  • BEGOÑA LÓPEZ
  • FERNANDO JUAN

PP

  • JUAN AMAT
  • LUIS ADELL
  • MERCEDES GARCÍA
  • LLUIS GANDÍA
  • CARLOS MIRALLES
  • MANOLO CELMA

PVI

  • M. DOLORES MIRALLES
  • MARCELA BARBÉ
  • CARLOS RAMIREZ

PODEM TOTS SOM VINARÒS

  • ANNA FIBLA
  • HUGO ROMERO
  • BERTA DOMENECH

COMPROMÍS

  • PAULA CERDÀ

CIUDADANOS

  • MANUEL HERRERA

CARTIPÀS MUNICIPAL

ALCALDIA – GUILLEM ALSINA

PROMOCIÓ DE LA CIUTAT, INTERÉS TURÍSTIC, PROJECCIÓ FESTIVA I RELACIONS INSTITUCIONALS – MARC ALBELLA

INFÀNCIA I EDUCACIÓ – BEGOÑA LÓPEZ

URBANISME, ESPORTS I SALUT – JOSÉ CHALER

GOVERNACIÓ I RECURSOS HUMANS – FERNANDO JUAN

HISENDA, INDUSTRIA I OCUPACIÓ – MARIA CANO

OBRES I SERVEIS – CARMEN MORELLÁ

DESENVOLUPAMENT LOCAL (AGRICULTURA, PESCA, COMERÇ) I CULTURA – ANNA FIBLA

POLITICA SOCIAL I JOVENTUT – BERTA DOMÈNECH

TRANSICIÓ ECOLÒGICA, GOVERN OBERT I INNOVACIÓ DIGITAL – HUGO ROMERO

JUNTA DE GOVERN

ALCALDE: GUILLEM ALSINA

1R TINENT ALCALDE: MARC ALBELLA

2N TINENT ALCALDE: ANNA FIBLA

3R TINENT ALCALDE: MARIA CANO

4RT TINENT ALCALDE: HUGO ROMERO

5E TINENT ALCALDE: JOSÉ CHALER

6E TINENT ALCALDE: FERNANDO JUAN

7E TINENT ALCALDE: BEGOÑA LÓPEZ

Canvi Climatic

EL PEIX I EL CANVI CLIMATIC

Els estocs de peix estan caient globalment com a resultat del canvi climàtic col·locant un origen basic d´aliment humà, i de rendibilitats econòmiques, en una situació compromesa en termes d´incomptables milions, segons informa un estudi publicat a la revista Science (1 Març 2019).

La quantitat d´aliment d´origen marí disponible per humans, y que es podria extraure de manera sostenible, ha disminuït en 4,1 % des.de 1930 fins 2010, segons aquesta investigació, en la que s´han examinat 235 poblacions de peixos en 38 regions ecològiques marines per tot el mon. Aquest 4,1 % sembla poc, però es pot traduir en 1,4 milions de tones mètriques de peix.

Les elevades temperatures oceàniques poden arribar a malmetre no sols aquestes poblacions de peixos sinó també altres poblacions biològiques de les que aquests depenen per nodrir.se (zooplàncton i fitoplàncton). Aquestes poblacions de peixos han caigut fins un 35 % l´Atlàntic nord.Oriental i al mar del Japó.

Controlar la sobrepesca i millorar el maneig de les pesqueries haurien ajudat sobre manera, però no es va fer. Ja sabem d´estudis realitzats en aquesta costa de la Mediterrània occidental entre els anys 1961-1966. Aquelles investigacions del “Plan Experimental de Pesca de Arrastre de Castellón” varen estudiar l´influencia de diferents factors que condicionaven els resultats de pesca en aquest litoral: a) duració de la jornada de pesca, diària i setmanal, b) amplària o llum de la malla del cop, c) aturada biològica primaveral, d) veda fins 50 m. de fondària d´el 1º d´agost fins el 15 de novembre, segons quines espècies a afavorir, e) prohibició de pesca a menys de 30 m. de fondària, etc, etc.. Al final del “Plan” i un cop aplicades les recomanacions suggerides, els resultats varen ser molt positius en comparació als períodes previs abans de la seva aplicació, en termes de pes de peix desembarcat (+ 21%), de captura de les espècies principals per unitat d´esforç (+47%), rendiment mitjà per barca i per sortida (+67%). Però no es varen continuar aquestes practiques.

I ara, per complicar encara mes l´estat de la qüestió, ens trobem amb el problema del canvi climàtic, i també sabem que limitar o detenir aquesta situació proporcionaria realment resultats i beneficis molt millors. El calentament global provocarà enormes pressions en les disponibilitats d´aliment a escala global en les properes dècades, i les noves troballes en estudis com el referit a dalt, que intenten separar els efectes del calentament de les aigües oceàniques d´altres factors, com la sobrepesca, suggereixen que el canvi climàtic ja està provocant seriosos impactes sobre els aliments d´origen marí. La Mediterrània no s´escapa dels efectes d´aquest calentament, doncs a Europa s´observa el desplaçament d´espècies habituals com el moll de roca, el seitó i la sardina, cap a latituds mes altes o cap a majors fondàries cercant temperatures mes baixes.

L´augment de temperatura dels mars freds, àrtic i austral, el desglaç dels gels àrtics i antàrtics, estan provocant l’enrariment de la disponibilitat del “krill”, aliment essencial no no més per pingüins i balenes, sinó per el creixement de les formes larvàries de moltes especies d´interès comercial. I la seva captura o pesca en l´actualitat, per al consum humà, encara posa mes en compromís l´adequada gestió en termes de sobrepesca de les seves poblacions, que s´han reduït en un 80% des.d´els anys 70, tot i que encara es pot calcular la presencia d´entre 100 i 500 milions de tones en l’oceà Austral.

La seguretat en la disponibilitat d´aliments, el canvi climàtic i les seves interaccions complexes, al temps que difícils de predir, son un dels reptes actuals mes importants per les societats i l´ecologia. Les avaluacions globals dels canvis que es preveuen sobre les collites sotmeses a canvi climàtic, combinades amb la dinàmica del comerç internacional, fan pensar en que les grans disparitats entre les nacions en la producció i disponibilitat d´aliments augmentaran enormement.

De fet el canvi climàtic ja ha afectat la productivitat en l’àmbit agrícola, doncs ha fet disminuir la producció global de panís (blat de moro) i de blat en 3,8% i 5,5%, respectivament, entre 1980 i 2008. S´ha de tindre en compte que el 60% de l´energia nutritiva (carbohidrats) en que avui dia (any 2019) es basa la humanitat a escala global, s´obté exclusivament de 3 especies de cereals: arròs, panís i blat. Això constitueix una greu manca de biodiversitat alimentaria, que difícilment faria front a qualsevol tipus de pesta que ataqués seriosament qualsevol d´aquestes especies.

I si encara no en teníem prou, ara començan a posar.se en evidencia les conseqüències de l´increment de la concentració del diòxid de carboni (CO2) atmosfèric (gas d´efecte hivernacle) en l´augment de l´acidesa de l´aigua de mar…..i la pressió que provoquen els plàstics de tots tipus sobre els ecosistemes terrestre i marí,…….però de tot això ja en podrem parlar mes endavant.

Francisco Amat

Biòleg.

Bibliografia consultada

Eva Plagánvi et al. 2019. Climate change impacts on fisheries. Science, 2019. Vol. 363., Issue 6430., pp: 930-931. DOI. 10.1126/science. aaw 5824.

Emily S. Klein et al. 2018. Impacts of rising the temperature on krill increase risks for predators in Scotia Sea. PLoS One. 2018. 13 (1).

F. Amat. 2011. Vinaròs i la recerca marina a Castelló. Fonoll nº 8. Gener 2011: 44-48.

J. Lleonart i F. Amat. 2002. La recerca marina a Castelló. Institut d´Estudis Catalans. Secció Ciències Biològiques. Barcelona. 25 pp.

A. Gordoa (CEAB-CSIC). 2010. Canvi climàtic i pesqueres. El sistema litoral. Documents de treball. Diputació de Barcelona: 153-160.

A.V: 7 De Junio de 2019