Balada Castell, Francesc

Balada(Ulldecona 3-VII-1919 – Vinaròs, 18-IV-1987). Fill adoptiu de Vinarós. Alcalde de la ciutat des de maig 1963 fins a 1971. Diputat Provincial des del 29 de març de 1964. Autor del llibre «30 años en Vinaroz», escrit en forma de diari, on relata molts dels aconteixements succeïts a Vinaròs baix el seu manament. En principi havien de ser deu llibres dels que sols va aparèixer el primer volum. Al pròleg inclou notes autobiogràfiques. Balada fou autor així mateix de nombrosos escrits en el Setmanari, destacant els que dirigia a la població en forma de «Carta del alcalde». Iniciador a la nostra ciutat del Centre de Iniciatives Turístiques en 1963, fou un gran impulsor en tots els sentits d’aquest incipient fenòmen. Balada procedia Balada_2d’una família benestant d’Ulldecona que tenien a Vinaròs una important fàbrica de refinat d’olis i també de mobles. Amb una visió de futur poc comuna i després d’haver emigrat i estat treballant a Hannover, Alemanya, per a traure a la família endavant als anys de la década de 1960, adquireix els terrenys del que seria el seu camping-motel i poc després es elegit alcalde. La carretera de la costa nord que va formar totalment enquitranada i amb els diversos ponts corresponents sobre els barrancs existents, amb la gran quantitat de xalets avui construïts, fou sense dubte a pesar de que conduien al seu camping, l’obra de construcció que ha produit més beneficis econòmics al sector que mai cap detractor li podrà negar ja que d’uns terrenysBalada_3 la majoria dels quals eren pràcticament improductius de la vora de la mar, s’han transformat en el transcòrrer del temps en la zona paradisíaca que avui tots poden admirar i amb l’arquitecte Ernesto Orensanz i l’aparellador Gómez Sanjuán van orientar i preparar la fesomia de l’actual Vinaròs.

Va crear una Oficina d’Informació i Turisme (1963) i les Festes del Llagostí durant el mes d’agost; impulsà com cap alcalde la Setmana Santa amb nous passos i molt lluiment ja que ell havia creat la Confraria de «La Santa Faz», sent el primer pas que va circular amb rodes i il.luminació elèctrica. Fundador entre altres coses del Círculo Mercantil y Cultural (Casino), Club de Hockey patins, Biblioteca Pública Municipal, etc. i es construeix a tal fi per a la seua millor ubicació la “Casa de La Cultura”. Es logra per a Vinaròs un Institut de Batxillerat. S´allarga el passeig marítim i sobretot es pavimenten i il.luminen quasi tots el carrers de la població llavors existents. Es crea el primer Pla d’ordinació urbana i dóna nom a més de quaranta carrers de nova creació en una sola sessió; construí el pont del Cervol als peus del Puig de l’ermita amb tota la carretera enquitranada, amb la llum i telèfon per als ermitans, etc.

Obri l’avinguda de Tarragona on s’hi construeix un altre pont sobre el Cervol. Intenta la creació d’un col.legi de salesians. Va iniciar uns espigons per a la platja amb suscripció popular; també pretenia construir la carretera de la costa sud i una parada d’autobusos que no va aconseguir iniciar; es recrea el Vinaròs club de futbol, donant suport a l’adquisició del terreny del seu camp. Per les seues obres i activitats va rebre moltíssimes distincions locals i nacionals.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

8 + 1 =