Cóndor, Legió

Condor Secció de l’exèrcit alemany que va donar suport a l’exèrcit del general Franco durant la darrera guerra civil. Després de l’entrada de les tropes del General Franco a Vinaròs en 1938 es van establir en diversos casalicis de la localitat membres de la Legió Còndor alemanya. Així van prendre possessió de la casa de Membrillera de la raval del Socors, de la casa Dozal del carrer de sant Francesc, de la casa de Donya Hilària Meseguer (mare de López Dóriga) a la raval de Càlig, etc. Tenien a l’edifici de Gómez de Arce (Ressidència actual de les Angèliques) el laboratori fotogràfic. Els soldats, per congraciar-se amb la població infantil, els obsequiaven amb caramels, caixetes de cigars de llanda buides, etc.

Condor_2En la comarca tenien establerta la Comandantur en Benicarló, els abastiments estaven en Sant Jordi i el camp d’aviació a La Sénia. La seua missió (no reconeguda oficialment) era la debombardejar posicions estratègiques enemigues. Així de Vinaròs existeixen en l’arxiu fotogràfic de l’exèrcit alemany fotos aèries de l’estació del ferrocarril i una no aèria del port (localitzades de moment pel professor vinarossenc Pedro Barceló. Pegada a la paret de l’església hi ha una làpida d’un alemany de la Legió Cóndor mort en accident de moto amb sidecar allí davant mateix. Durant el manament de l’alcalde del Partit Socialista (1982-1995), un empleat municipal va tapar amb portland la inscripció per a que no es puguera llegir: L’accidentat era Rudolf Huster, mort el 7 de setembre de 1938. Una altra làpida es trobava al terme de Sant Jordi, prop del barrac del Surrach i baix d’un garrofer, d’un altre alemany aviador mort “für eine freies Spanien”. Alguns altres alemanys que havien lluitat durant la Guerra Civil havien tornat després com a turistes a Vinaròs i s’havien fotografiat davant del “Monolito”.

Condor_3 No mancaria la nota amorosa, ja que la vinarossenca PepitaLandete es casaria amb Adolf Lehr, Tinent Coronel de l’exèrcit alemany, els quals, després de viure molts anys a Alemanya es traslladarien a Vinaròs on el senyor Lehr donaria encara durant bastants anys, classes d’alemany. El Sr. Lehr va morir a Vinaròs el 29 d’agost de 1993. S’havia enamorat de Pepita perquè residint allí prop del port i prop de sa casa, la sentia tocar el piano. Els alemanys residien en diverses cases senyorials però anaven a menjar i dormir a cases particulars. Eren molt correctes i molt educats. Bevien begudes embotellades.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

+ 87 = 88