Cacau

Producte bàsic de la xocolata. Va ser descobert i portat per fill menut de Colon, Hernando, en el quart viatge que amb el seu pare va fer a Amèrica i que ja utilitzaven els nadius fins i tot com a moneda de canvi en aquella època precolombina. Continua sent el producte més valuós que exporten els països sudamericans. Un greu incident es va produir a Vinaròs quans uns xocolaters van introduir il.legalment en vaixells 92 sacs d’aquest producte procedent de Guayaquil. El llarg text l’aporta Bover en l’escrit “La història de Vinaròs en els seus documents”, publicat en el Setm. “Vinaròs” de 16 de desembre de 1999, i dels qual s’extrau la part final: “Acto continuo fue reconocido el cacao por los peritos nombrados Don Antonio Freginals, de sesenta y tres años, y Juan Bta. Sirés, de treinta y dos, quienes bajo juramento, que prestaron en legal forma, como comerciantes y vecinos de esta villa y sin generales de la ley con el patrón Cristóval Ribera. DIXERON: que todo el cacao contenido en los noventa y dos sacos le tienen y consideran por de Guayaquil, aunque de inferior calidad, pero de permitida introducción cuando se verifica con los documentos necesarios y mediante el pago de los correspondientes derechos a la Real Hacienda. Cuyo género y demás efectos aprendidos quedan depositados en esta Real Administración a cargo del Señor Administrador Don Juan Zanón con presencia del Interventor Don Juan Coquard, que de ellos otorgan y firman el oportuno recibo” Entre els signants apareix Cosme Covarsí, un personatge molt destacat en el seu temps.

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