Casa de Andalucia

Casa_andaluciaEntitat cultural i folklórica. Vinaròs compta amb una Casa d’Andalusia constituïda com a entitat cultural des de l’assemblea celebrada el 25 d’agost de 1979, després de dos mesos llargs de gestions, redactant estatuts i preparant fitxes, etc, La comissió gestora, després d’aprovar els seus estatuts, va reunir els seus membres el 24 de novembre a la Casa de la Cultura. El seu primer president de la junta, encara com a comissió de direcció fou Josep Bonet Cid. Altres membres destacats foren Celedonio Romero Carrasco, Mª Carmen Alcaide Ortiz, Josefa Márquez Iglesias, etc. Va ser, però, el 28 de novembre de dos anys després (1981) que van inaugurar el local social als baixos del carrer del Pont, 61, conformant pràcticament un senzill bar. El diumenge 11 de març de 1990 inicien des de la porta de la seua seu del c. Pont, una primera marxa, finalitzant amb una missa, típicament “Rociera” a la seua Verge a l’ermita, que han anat reproduïnt tots els anys. En 1992 comptava amb 120 socis i llavors ja tenia local propi al carrer de sant Ignasi. La forta immigració d’andalussos cap al nostre poble als anys seixanta va estar la principal causa d’aquesta fundació. En 1950 a Vinaròs teniem a 85 andalusos, que van passar a 1.161 en 1971 i a 1.526 en 1980, provinents molts d’ells de pobles com Santaella o Montellano. La Casa d’Andalusia participa molt activament en el Carnaval i promou una processó rociera a l’ermita tots els anys un dels diumenges del mes de juny.

 

 

Casa_andalucia_3El seu pas del Crist Captiu, acompanyat per una banda de cornetes i tambors pròpia, dóna un especial esplendor a les nostres processons de la Setmana Santa.

 

 

 

 

 

Casa_andalucia_2Altres presidents foren Juan Manuel Doello Mancera, (des del juliol de 1981), Josep Torres Moya, el qual cesa al novembre del 1994. En febrer de 1995 pren el càrrec Celedoni Romero Carrasco, un dels primers fundadors. L’any 2002 l’entitat que tenia seu pròpia, careix d’ella i en el 2003 es pretén fer per al següent un nou pas processional que acompanye al Crist Captiu, dedicat a la Mare de Déu de la Mercé. El 28 de febrer és el “Dia d’Andalusia” que l’entitat acostuma a celebrar amb més o menys solemnitat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

30 − = 29