Colla de Dolçaina i Tabal de Vinaròs

486432_492202090807626_1535823334_nLa Colla de Dolçaina i Tabal de Vinaròs fou creada l’octubre de l’any 2002 per la necessitat dels nous dolçainers i tabaleters que estaven formant-se en l’escola de música de Vinaròs, de treballar i complementar les classes individuals amb les classes col·lectives. L’any 2003 actua per primera vegada en l’Aplec de dolçaina i tabal de Vinaròs organitzat pel Ball de Dimonis. A partir d’aquest aplec les actuacions comencen a sumar-se, participant en les diferents trobades de dolçaina i tabal que es celebren per les nostres terres, sortint a tocar en cercavila en les festes de Sant Joan i Sant Pere, participant en els actes de la Flama del Canigó, oferint concerts en diferents formats, col·laborant entre altres entitats amb els Amics de Vinaròs, la Escola Per Adults, Associació Jaume I, Ball de Dimonis o L’ESMUVI, l’Escola de Musica de Vinaròs, de la qual és una de les entitats fundadores; o entitats de fora del poble, com Acció Cultural del País Valencià, Ommium Cultual, Casal Panxampla de Tortosa entre altres. L’any logo_dol+ºaina_i_tabal_de_vinaros_v2_grn.png2012, per celebrar el seu 10é aniversari, la Colla organitzà una sèrie de Tallers dedicats a la formació de músics i amants de la música tradicional, i la difussió de la dolçaina i el tabal, cursos que van gaudir de gran assistència i repercussió.
La procedència delscomponents de la colla és molt rica i diversa, integrada per músics de l’Alt maestrat, del Baix Maestrat i del Montsià. La seua formació musical és diversa, però amb el denominador comú de seguir un pla d’estudis seriós, basat en les propostes de Xavier Richart, Pla d’estudis que també proposa la Federació Valencia de Dolçaina i Tabal. A Vinaròs, aquesta formació acadèmica es cursa a l’ESMUVI, escola de música de Vinaròs

Gràcies a l’ajuda de l’etnomusicoleg Joan Cuscó, la Colla ha recuperat peces que antigament es tocaven a Vinaròs, com el bolero de Xiulà, la Dansa de Vinaròs, El ball pla de Vinaròs, l’entrada del Ball Pla, totes elles extretes de l’OCPC (Obra del Cançoner Popular Català). Totes aquestes peces formaven part de l’anomenat Ball de Joglar que a Vinaròs es te referencies que es ballava el 1840 ( Jarque Borras J.M. Història de Vinaròs. Vol II, Pag 91. ). A més també ha recuperat altres peces antigues com el toc deprocessó per acompanyar les imatges de Corpus, Toc de processó de Corpus, i cants de batres i de sega.

Des de l’any 2007, la Colla de Dolçaina i Tabal de Vinaròs és membre de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters.
(A.C.A.V. 13/06/2013)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

7 + 1 =