Dozal López, Angel

Dozal(San Roque, Càdis, 10-I-1821- Vinarós, 14-VI-1888). Comanant amb grau de coronel de la Governació de Vinarós i alcalde de la ciutat. Com a Comandant va vindre al nostre poble, procedent de Peníscola, prenent possessió el 10 d’abril de 1875. Als dotze dies, al no voler pagar la gent del camp més impostos per a les muralles i bagatges, va manar publicar el següent ban: «Por orden del Sr. Gobernador Militar, se hace saber: que en vista de la rebeldía de los labradores vinarocenses, que el que no se presente inmediatamente en la plaza Jovellar, mañana se tomará nota y serán expulsados de la población con sus familias y tapiadas las puertas de sus casas.» Alcalde d’idees maçòniques, va prendre possessió el dia 1 de juliol de 1885. Va afavorir la ciutat durant la pesta del còlera i per eixe i altres motius en agraïment l’Ajuntament el va declarar Fill Adoptiu de la ciutat i li va posar a la seua tomba la següent inscripció enaltidora:
“AQUÍ YACEDON ANGEL DOZAL LOPEZCABALLERO DE LA ORDEN MILITARDE SAN FERNANDO DE 1ª CLASEDE LAS DEL MERITO MILITAR ROJAY BLANCA DE 2ªDE LA PLACA DE SAN HERMEGILDOCOMENDADOR DE LA DE ISABEL LA CATOLICACORONEL TENIENTE CORONEL RETIRADODEL CUERPO DEL ESTADO MAYOR DE PLAZAS.ALCALDE PRESIDENTEDEL MAGNIFICO AYUNTAMIENTO DE ESTA CIUDADNACIÓ EN SAN ROQUE (CADIZ) EN 10 ENERO 1821FALLECIO EN VINAROZ EN 14 JUNIO 1888E. P. D. EL AYUNTAMIENTO DE VINAROZHACIENDOSE INTERPRETEDE LA VOLUNTAD UNANIME DE SUS ADMINISTRADOSDEDICA ESTE PEQUEÑO RECUERDO AL COMPAÑERO Y PATRIOTA INSIGNEQUE EN EPOCAS CALAMITOSAS COMO LA ACIAGADEL COLERA MORBOQUE AZOTO A ESTE VECINDARIO EL AÑO 1885,SUPO GRANGEARSE LA ESTIMACION PUBLICAPOR SUS DOTES DE MANDO, SUS VIRTUDESY SU AMOR A LA CARIDAD”
Als pocs dies de ser alcalde es va presentar en l’Ajuntament un commissionat del Doctor Ferran qui acabava de descobrir una vacuna anticolèrica, oferint-la als pobles invadits per dita eixa terrible enfermetat. Com les autoritats es van mostrar molt incrèdules, ningú es va presentar a la crida del ban que,sols es va fer públic per eixir del pas.Va demanar que si es baixava la imatge de Sant Sebastià per a remei de la terrible pesta de còlera, s’havia de posar la imatge a la porta de la Parroquial, negant-se el rector a que fora d’ aqueixa manera. L’Ajuntament de Dozal va suprimir les despeses de caràcter religiòs. En maig del 88 es va establir a la casa d Ayguals de Izco, al carrer de l’Àngel, una lògia maçònica, amb un rètol al balcó que deia: «Asociación de Beneficiéncia Masónica», amb els símbols d un compas, esquadra i triangle. Pocs dies després (14 de juny) moria Dozal, de repent, en la seua casa del carrer de sant Francesc. Li van fer l’enterrament religiòs, encara que al aplegar la comitiva al portal on es despedia el dol, els maçons van seguir, però, el van soterrar havent previament despullat el cadàver de l’uniforme militar i substituir-lo pel davantal maçònic. El 31 de març de l’any següent se li va dedicar el carrer de sant Francesc, posant una làpida en la casa on havia viscut. (Antiga Clínica Virgen de la Font de la Salut). Albert Ferré publica la següent carta de Dozal en la seua «Història de Ulldecona y su entorno geográfico», (Pàg. 411): «Sr. Alcalde de Ulldecona:Segun tengo entendido el Alcalde y Ayuntamiento de esa población, nombrado por los Carlistas, recaudan contribuciones y provisiones de boca para los dichos Carlistas, con tal escándalo, que sin la presentación de los mismos, ni fuerza que les obligue, los recaudan y se lo llevan a la titulada junta Carlista situada en Villa hermosa./ Prevengo a Vd. que bajo ningún concepto ni pretexto funcione el referido Ayuntamiento Carlista bajo su más estrecha responsabilidad; previniendo al citado Alcalde y Ayuntamiento Carlista, que con sus personas e intereses serán responsables de las cantidades que recauden./ Dios que a V. md.gd. Vinaroz, 21 de Junio de 1875.»
Dozal va fundar el setmanari local «El Batallador» Vide id.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

− 2 = 6